Sankt Johanneslogen Zorobabel og Frederik til det Kronede Haab
Sankt Johanneslogen Zorobabel og Frederik til det kronede Haab (i daglig tale blot Z&F) er Nordens ældste loge. Vort navn afspejler vor lange og spændende historie, som du kan læse om nedenfor. Vi bærer denne historie med behørig stolthed. Det er dog vigtigt at understrege, at Z&F lægger mindst ligeså stor vægt på at være et sted, hvor både egne og gæstende brødre kan samles og finde venskaber og værdier, der giver mening i nutiden – også udenfor Stamhusets mure.
Z&F har i de senere år lagt stor vægt på dels at nå den højst mulige kvalitet i det rituelle arbejde, dels at øge brødrenes indbyrdes trivsel gennem initiativer på flere fronter.
Vi glæder os til at byde dig hjerteligt velkommen i Z&F!
Nordens ældste loge
Frimureriet kom til Danmark, da den første loge indledte sit arbejde i København den 11. november 1743. Den fik senere navnet St. Martin. Meget hurtigt skiltes den lille kreds af brødre dog i to, hvilket førte til stiftelsen af en ny loge den 5. juni 1744 med pagehovmester Georg Nielsen som Mester af Stolen (Ordførende Mester). Denne loge fik navnet Zorobabel efter det andet tempels bygmester og opnåede konstitutionspatent fra Storlogen i England den 25. oktober 1745, hvilket regnes for logens officielle stiftelsesdato.
De første tider var omskiftelige. Logen arbejdede oprindeligt efter det engelske system, men overgik i 1765 til det tyske system strikte observans og i 1785 til det fransk-tyske rektificerede system. I 1767 samledes de på det tidspunkt tre københavnske loger under navnet Zorobabel til Nordstjernen.
Arbejdssproget var i de første årtier altovervejende tysk, men i november 1778 overgik Zorobabel til Nordstjernen til at arbejde på dansk, mens en tysktalende loge udskiltes under navnet Friedrich zur gekrönten Hoffnung opkaldt efter kronprins Frederik (VI) eller muligvis arveprins Frederik.
De to søsterloger havde et godt og stærkt samarbejde og oplevede så god fremgang, at de sammen kunne forestå opførelsen af den første egentlige logebygning på dansk grund; nemlig ordenshuset i Kronprinsensgade 7, som indviedes i 1807, og som står den dag i dag.
I de nye rammer nød brødrene i de to søsterloger god fremgang i de følgende årtier. I 1851 stiftede en kreds af brødrene logen Kosmos i Helsingør, som var initiativtager til indførelsen af det svenske system i Danmark. I København overgik man officielt til det svenske system den 5. januar 1855, og i den forbindelse genforenedes de to københavnske søsterloger under navnet Zorobabel og Frederik til det kronede Haab med dansk som arbejdssprog. Vor loge oplevede i disse år så stærk tilgang, at man var nødsaget til at se sig om efter nye og større lokaler, og i 1868 indviedes ordenshuset i Klerkegade, hvor logen fik sit hjem i de næste 60 år. Z&F talte nu næsten 2.000 medlemmer, så for at tage "trykket af kedlen" udskiltes to nye loger i 1874, Sankt Johanneslogen Christian og Sankt Johanneslogen Nordstjernen, og yderligere en i 1918, Sankt Johanneslogen Absalon.
Det stod efterhånden klart, at bygningen i Klerkegade også var blevet for lille, så arbejdet med at etablere et nyt ordenshus blev indledt. Efter mange og lange forhandlinger blev projektet ført ud i livet, og den 12. oktober 1927 kunne brødrene indvie det nye stamhus på Blegdamsvej 23, tegnet af arkitekt, br. Holger Rasmussen. Dette har siden været rammen om vor loges arbejde tillige med de otte andre Sankt Johannesloger i København, som alle direkte eller indirekte er udgået fra Z&F, senest Sankt Johanneslogen Veritas i 1990.
Informationsmøder
Sankt Johanneslogen Z&F afholder jævnligt informationsmøder for alle interesserede mænd og deres samlevere. En beslutning om at søge om optagelse i logen er i udgangspunktet for livet, og skal således træffes på et oplyst grundlag. Derfor ønsker vi, at alle interesserede deltager i et informationsmøde – uanset om de kender en logebroder eller ej.
På informationsmødet dækker vi alle aspekter af logens arbejde, brødrenes pligter og muligheder, samleverens relationer til logen, og meget mere, uden dog at kunne røbe nogen af frimurerordenens hemmeligheder.
Vi glæder os til at se dig til et informationsmøde og til at kunne byde dig hjerteligt og broderligt velkommen i Z&F.