Sankt Johanneslogen Den Gyldne Krone til Ankeret
Fra 1882 skulle frimurerbrødre fra det nordlige Vendsyssel, inklusive Læsø, rejse til Aalborg for at deltage i ordensarbejdet. Interessen for dette og trangen til et nærmere broderligt samarbejde førte i 1882 frimurerbrødrene i Frederikshavns-området sammen om den opgave at søge oprettet en Sankt Johannes-instruktionsloge i byen under Sankt Johanneslogen Cimbria i Aalborg, der var oprettet i 1856.
Prokurator J. G. J. Hesse, prokurator O. Poulsen, distriktslæge P. A. Rasmussen, herredsfuldmægtig D. Friis, købmand J. C. Isager og proprietær Janus Jensen, Constantia, stod i spidsen for arbejdet. Janus Jensen lod for egen regning opføre en passende bygning på en grund i Vestergade ved gården Constantia.
Der var straks efter logens indvielse en god tilgang af borgere, således i løbet af de tre første år i alt 16 brødre. Velgørenhedsarbejdet blev taget så energisk op, at der allerede i 1887/88 kunne skænkes et betydeligt beløb til de nødlidende, og i 1893 skænkede brødrene to smukke alterstager til Frederikshavns nye kirke, der ses endnu.
Under den tyske besættelse blev det vanskeligt for Den Danske Frimurerorden at fortsætte arbejdet. Nazisterne hadede frimureriet, som de tillagde alverdens opdigtede laster, og de frygtede, at frimureriet var en magtfaktor, der udover landegrænserne kunne true nazismen. Instruktionslogens formand under besættelsen var sparekassedirektør S. T. Hansen, som med stor forsigtighed og klogskab udførte sit arbejde. Der afholdtes enkelte møder, men da flere af logens brødre deltog i frihedskampen var det nødvendigt helt at ophøre med disse møder. Logens lokaliteter blev i øvrigt beslaglagt og brugt til skydebane og kartoffellager. Logens frimureriske inventar lykkedes det at få gemt af vejen.
Blandt brødrene fremkom ofte ønsket om komme i eget hus. I efteråret 1973 åbner der sig en mulighed for at det mangeårige ønske kan gå i opfyldelse, idet logen får mulighed for at erhverve den tidlige provstebolig i Skippergade. Den 1. marts 1974 overtog Ordenen bygningen. Under advokat Ebbe Lunds dygtige ledelse blev det en travl sommer, hvor logens brødre selv forestod og udførte det kæmpemæssige arbejde med at forvandle en tidligere bolig til at kunne danne en værdig ramme om frimurerarbejdet. Huset blev bygget i begyndelsen af dette århundrede. Huset lå da ned til vandet.
Efter at brødrene havde fået de helt rigtige rammer om logearbejdet fremkom tanken om at ændre logens status fra en instruktionsloge til en arbejde loge. At en loge er arbejdende betyder, at logen kan optage og forfremme medlemmer. Den 27. november 1978 blev logen en arbejdende loge. Hvis du er interesseret i at høre mere om logen, dens arbejde og at finde ud af, om logen kunne være noget for dig, så tilmeld dig et informationsmøde. Datoerne for de kommende møder er vist nedenfor, så snart de er planlagt.