Hammerens historie
En hammer er uundværlig for en katedralbygger. Hammeren er derfor også centralt placeret i en frimurerloge som det værktøj, hvormed logens styrende mester leder sine folk – logens brødre.
En hammer til et sådant formål må derfor også udvælges med største omhu. Det er STJL Dannebrogs hammer et godt eksempel på.
Da Dannebrog-logen blev stiftet i 1988 var det den første ordførende mester, br. Jens Ernst Lassen, som fik tildelt opgaven med at få fremstillet en logehammer. Det skulle ske for midler, der var doneret af STJL Nordstjernen, hvis voksende medlemstal var baggrunden for Dannebrogs tilblivelse.
Br. Jens var kort forinden fyldt 50 år og markerede dagen med en rejse til Østen i følge med sin familie. I Hong Kong besøgte gæsterne en gammel kinesers butik i en smal gyde med salg af figurer, udført i elfenben. I en vanskelig dialog med den kinesiske butiksindehaver udførte br. Jens en skitse af en enkel hammer, inspireret af vikingers værktøj. Skaftet, br. Jens, skulle være tilsvarende simpelt. Den gamle kineser greb sin spadserestok, som hang på ryggen af en stol og spurgte, om den ville kunne bruges? Og hurtigt stod br. Jens Ernst Lassen med den færdige hammer, som også i dag leder arbejdet i enhver Dannebrogs-loge.
Til åbningslogen 19. september 1988 udtalte OM Jens Ernst Lassen derfor de nu berømte ord: Værdige Broder Skatmester. Jeg beder dig bringe mig den Ordførende Mesters hammer, som Sankt Johannes Logen Nordstjernen har skænket denne loge!