Arv og testamente
Uanset om man er frimurerbroder eller ej, er det aldrig for tidligt at tage stilling til, hvem der skal betænkes, når man ikke er her længere.
Hvis man ønsker at ens arv skal tilfalde ens familiemedlemmer, som arveloven foreskriver det, og at arven, hvis der ikke længere er nogen arvinger, tilfalder staten, behøver man ikke at lave et testamente.
Arveloven foreskriver følgende (se domstole.dk):
- Et dødsbo fordeles ligeligt mellem din eventuelle ægtefælle og dine eventuelle efterkommere. Hvis der både er en ægtefælle og efterkommere, når du dør, vil arveloven give din ægtefælle halvdelen af arven, og dine børn skal deles om den anden halvdel.
- Har du efterkommere, men ingen ægtefælle – eller omvendt – vil efterkommerne eller ægtefællen arve det hele.
- Hvis du hverken har efterkommere eller ægtefælle, vil dine forældre arve, og hvis dine forældre er døde, vil dine eventuelle søskende eller deres efterkommere arve.
- Er der ingen arvinger blandt dine forældre eller deres efterkommere, så arver dine bedsteforældre, og hvis de er døde, arver deres børn som sidste mulighed – altså dine farbrødre, fastre, mostre og morbrødre. Børnene til dine bedsteforældres øvrige efterkommere (dine kusiner og fætre) er ikke arvinger ifølge arveloven.
Ens ægtefælle betaler ikke nogen arveafgift til staten, men forældre, børn, børnebørn og disses efterkommere betaler en afgift på 25 %. Alle andre betænkte betaler en afgift på 36,25 %. Den eneste undtagelse er velgørende organisationer, der er godkendte under ligningslovens §8A, og som ikke betaler arveafgift (se nedenfor).
Godgørende formål
Der er en del danskere, der vælger at betænke godgørende foreninger i deres testamente. Ligeledes er der en del frimurerbrødre, der vælger at betænke Ordenen eller specifikke loger, hvilket Ordenen naturligvis er taknemmelig for. Man skal dog være opmærksom på, at Ordenen og de fleste dele af Ordenen betaler den maksimale arveafgift af en sådan arv. I øjeblikket er kun Broderbåndet af 17. april 1917 godkendt som godgørende forening under §8A. Det indebærer altså, at kun ved at betænke Ordenen via Broderbåndet, kan dette ske afgiftsfrit.
Ordenen arbejder på, at også Velfærdsdirektoriet under Den Danske Frimurerorden bliver godkendt under §8A. Når dette sker, og det bliver muligt at betænke Vedfærdsdirektoriet afgiftsfrit, vil du kunne se det her og finde det af listen på skat.dk.
30 % løsningen
Ved at betænke velgørenhed med minimum 30 % af din arv, kan dine øvrige arvinger få flere penge udbetalt. Dette kan især betale sig, hvis man er enlig eller man ikke har nogen børn, og hvis man efterlader sig en formue på mere end 600.000 kr. Testamentet skal bestemme, at en specifik velgørende forening skal arve 30 % af den samlede arv, man efterlader sig, mod at foreningen betaler arveafgiften, som de øvrige arvinger ellers skulle have betalt.
Hvis man eksempelvis efterlader sig 1.000.000 kr., og denne arv skal tilfalde en nevø eller niece, er arveafgiften på cirka 325.000 kr., og familiemedlemmet arver således cirka 675.000 kr. Hvis man vælger at bruge førnævnte regel, og testamenterer 300.000 kr. til en godkendt velgørende forening, udgør arveafgiften kun cirka 216.300 kr., arvingen får 700.000 kr. og den godgørende forening sidder tilbage med ca. 83.700 kr. efter at afgiften er betalt.
Testamente
Det er en god ide at få en advokat til at hjælpe med at skrive dit testamente. Der er flere foreninger, der tilbyder gratis eller reduceret pris på advokatbistand som eksempelvis Ældresagen, Folkekirkens Nødhjælp og Læger uden Grænser, for blot at nævne nogle få. Ordenen har desværre ikke mulighed for at tilbyde den samme bistand, men er naturligvis til rådighed for brødrene, hvis der måtte være konkrete spørgsmål.